あごだし AGO DASHI

材料(約11L分)

・たまねぎ 1/2個(約100g)スライス

・いりこ 250g(腹と頭を取って約200g)

・あごにぼし 400g

・水 12L

 

Ingredients (for about 11 liters)

1/2 onion (about 100 g), sliced

250 g (about 200 g) dried sardines with bellies and heads removed

400g (about 200g) dried sardines

12L water

作り方

①いりこの腹と頭を取る、玉ねぎはスライス

②大鍋に水を入れ材料をすべて加える

③火にかけ沸騰しない程度の温度(60~70度)で1時間コトコト煮る(混ぜない)

④ペーパーを通してこす。

⑤冷めたら日付けをつけて冷蔵保管

※⑥2番だしも同様の方法で作る

※出し殻からあごのみ取り出し、骨と身と分ける→身のみgを記入して冷凍保存(コロッケ用)

 

How to make

1) Remove belly and head of dried sardines and slice onion.

2) Pour water into a large pot and add all ingredients.

3) Simmer over a flame for 1 hour at a temperature not exceeding boiling (60-70 degrees Celsius) (do not stir)

4) Rub through paper. 5) When it cools down, put it in the refrigerator.

(5) After it cools down, date it and store it refrigerated.

(6) Make dashi No. 2 in the same way.

⑤Remove only the jaw from the dashi shell and separate the bones from the meat→Fill in g for the meat only and freeze (for croquettes).