ふくぎシャーベット
材料
・フクギ茶(枝)20g
・水1L
・グラニュー糖 10%
作り方
①分量の水とふくぎを鍋で沸かす
②強く苦味を感じるまでしっかり煮出す(水分量が半分以下になるくらいが目安)
③茶漉しにキッチンペーパーを入れてお茶を漉す
※残った枝は別皿に乾燥させ活用する
④枝などを取り除いて完成したフクギ茶のグラムを計る。フクギ茶の総量に対し10%のグラニュー糖をいれて沸いたら、混ぜながら冷ます。
⑤冷えた液体をシャーベットの型に入れ竹串を刺して冷やし固める。取り出すときは型の裏側を水で濡らすと外しやすい。
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ふくぎシロップ
材料
・フクギ茶(枝)20g
・水1L
・グラニュー糖 適量
作り方
作り方
①分量の水とふくぎを鍋で沸かす
②強く苦味を感じるまでしっかり煮出す(水分量が半分以下になるくらいが目安)
③茶漉しにキッチンペーパーを入れてお茶を漉す
※残った枝は別皿に乾燥させ活用する
④枝などを取り除いて完成したフクギ茶のグラムを計る。完成したフクギ茶の6割分のグラニュー糖をいれて沸いたら完成。保存の観点から少し水分を結合させる。その後冷ましてから冷蔵庫で保管。
Fukugi Sorbet Recipe
Ingredients
・20g of Fukugi branches
・1.5L water
・10% granulated sugar
How to make
①Boil water and water chestnut in a pot.
②Boil it thoroughly until you feel strong bitterness (about half or less of the water content)
③Strain the tea through a tea strainer with kitchen paper.
*Dry the remaining branches in a separate dish and make use of them.
④Remove the branches, etc. and measure the grams of the finished Fukugi tea. Add 10% granulated sugar to the total amount of Fukugi tea, bring to a boil, and let cool while stirring.
⑤Put the cooled liquid into a sherbet mold and stick a bamboo skewer into the mold to cool and harden. When removing the mold, wet the back of the mold with water to make it easier to remove.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fukogi Syrup
Ingredients
・20g of Fukugi branches
・1.5L water
・granulated sugar, to taste
How to make
①Boil water and water chestnut in a pot.
②Boil it thoroughly until you feel strong bitterness (about half or less of the water content)
③Strain the tea through a tea strainer with kitchen paper.
*Dry the remaining branches in a separate dish and make use of them.
④Weigh the grams of the finished fukugi tea, removing any branches, etc. Add the same amount of granulated sugar as the finished Fukugi tea and bring to a boil. Allow to cool before storing in the refrigerator.